Przygotowanie cieczy (tzw. nienewtonowskiej), po której można chodzić (raczej szybko biegać)

Do miski z wodą wsypujemy mączkę ziemniaczaną lub kukurydzianą (bogate źródło skrobi) i mieszamy dwa składniki. Kiedy bardzo delikatnie włożymy palec do przygotowanej mieszaniny to zanurzymy go tak jak w każdym innym płynie. Jeśli palec będziemy chcieli zanurzyć bardzo energicznie, z użyciem znacznej siły wówczas płyn stanie się twardy i sprężysty jak ciało stałe, a palec nie zamoczy się.

Wniosek:
Po połączeniu wody z mączka ziemniaczaną otrzymana mieszanina nabiera specyficznych właściwości. Zachowuje się w dwojaki sposób w zależności od wartości przyłożonej siły: jak ciecz lub ciało stałe. Takie płyny, których właściwości odbiegają od hydrodynamicznego prawa Newtona określamy mianem płynów nienewtonowskich. Podobne zachowuje się popularny sos pomidorowy - ketchup.

dr Marta Arczewska